söndag 25 juli 2010

Salon des Vins d'Aniane

I eftermiddags åkte vi på en mycket trevlig vinmässa, i den lilla byn Aniane, några mil nordväst om Montpellier. Det fanns 30 lokala vinmakare på plats, mitt i byn i en gammal f.d. klosterbyggnad. Efter att ha betalat 3 € i entré fick man ett vinglas i handen, och sedan var det bara att provsmaka sig fram mellan borden. Jag skall inte trötta er med långa listor på smaknoteringar, utan bara konstatera att dessa fyra producenter fastnade vi för:

Mas Cal Demoura - bra kvalitet från byn Jonquières. L'Infidèle är en klassisk röd Coteaux du Languedoc som vi gillade och köpte. Les Combariolles är lite kraftigare (och dyrare) och skall definitivt sparas i källaren några år.

Domaine Virgile Joly - från Saint Saturnin de Lucien. En småskalig odlare som kör helt biologiskt och manuellt. Han är även omskriven i en trevlig reseskildring från Languedoc som helt enkelt heter Virgile's Vineyard, skriven av engelsmannen Patrick Moon. Vi gillade 2007 Saturne Rouge, en helt oekad Coteaux du Languedoc gjord på Grenache, Syrah, Carignan & Cinsault.

Domaine D'Archimbaud ligger också i Saint Saturnin de Lucien. Här fastnade vi för ett vin som heter L'Enfant Terrible, och är gjort nästan uteslutande på Mourvèdre-druvan.

Domaine Alexandrin - från krukmakarbyn Saint Jean de Fos, som också är grannby till mer kända Montpeyroux. Ett ungt par, Jérôme och Alexandra Hermet, driver vingården. Jérômes entusiasm smittade av sig när han pratade för varan, så vi köpte Cuvée Alex från både 2007 & 2008, en röd Terrasses du Larzac, som för 10€ flaskan verkligen gav mycket valuta för pengarna.

Efter vinmässan körde vi norrut utefter Herault-floden, till den gamla byn, St Guilhem le Desert. Där beundrade vi klostret som grundades redan år 804, och strosade sedan genom de smala gränderna, innan vi avnjöt en god fransk trerättersmeny, med utsikt över flodravinen och de omkringliggande Larzac-bergen. Languedoc är helt fantastiskt!

Inga kommentarer: