fredag 16 juli 2010

Mas des Chimères

En av fördelarna med att vinturista i Languedoc är att det finns många andra attraktioner också för övriga familjemedlemmar. För att hålla tre ungar lugna mellan vingårdsbesöken i drygt 30 graders värme, så är frekventa badstopp en bra idé. Idag lyckades vi riktigt bra med två vingårdsbesök och två bra badplatser.

Mas des Chimères är en liten egendom på bara 12 hektar, som ligger i den lilla, men oerhört charmiga byn Octon i ena kanten av Lac de Salagou. Hit körde vi på slingriga småvägar i förmiddags. Vinförsäljning och provsmakning äger rum alldeles vid det lilla torget, mitt i byn. Här finns en liten grottliknande källare som man kryper in i för att få ta del av godsakerna. Vi koncentrerade oss på de röda vinerna, och provade oss där igenom hela sortimentet:

2009 Oeillade är 100% Cinsault från de röda jordarna kring Lac de Salagou. Den är riktigt mjuk och lättdrucken redan. Ett bra sommarvin som skall drickas ungt.

2008 Cuvée Marie & Joseph är 100% Carignan, också från Coteaux de Lac de Salagou. Detta är ett lite kraftigare vin, som nog kommer att mjukna lite med några år i flaskan.

2007 Coteaux du Langedoc består huvudsakligen av Syrah och Grenache, med mindre mängder Mourvèdre och Carignan. Detta skall vara ett klart lagringsbart vin, så vi gömmer nog de flaskorna några år.

2007 Terrasses du Larzac är egendomens dyraste vin, och då pratar vi 13 €. Detta vin blev nyligen rankat nummer 13 i La Revue du Vin de France genomgång av de bästa röda vinerna från Languedoc. Att den kom klar etta i klassen pris kontra kvalitet är ganska självklart. Druvblandningen är 20% vardera av Syrah, Grenache, Carignan, Mourvèdre och Cinsault. Vid provningen kändes det ganska slutet och ungt, men jag ser fram emot utvecklingen.

Det sista vinet vi provade var 2007 L'Hérétique (vilket betyder hädare). Namnet kommer av att man här använt Bordeaux-druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot. Detta är också ett vin som bör sparas i några år, men redan nu uppvisar det lovande mörk frukt.

Mas des Chimères är en riktig familjeangelägenhet, som har hört till familjen Dardé i flera generationer. Nu är Guilhem Dardé ägare, eller vinbonde som han själv kallar sig. All odling sker helt biologiskt, utan kemiska tillsatser. De har en trevlig hemsida som ni hittar här. Det var också mycket trevligt att besöka dem på plats, och vi köpte med oss smakprover från hela det röda sortimentet, plus några flaskor rosé.

Efter detta besök bar det av raka vägen ner till Lac de Salagou för bad med barnen. Inte så dumt det heller....

Inga kommentarer: