söndag 11 juli 2010

Lunch i RibeauvilleNu är vi äntligen på väg söderut mot Languedoc. Första dygnet tillbringades på tyska autobahn, och med VM-fotboll på storbildsskärm i Bad Homburg. Näringsintaget bestod i korv, schnitzel och öl, så inte mycket att skriva om i vinväg.

Strax före lunch passerar vi franska gränsen vid Strasbourg, och kör söderut genom Alsace, mot Colmar. Vid tidigare Frankrike-resor med bil så har vi satsat på Champagne som första anhalt, och därmed helt missat Alsace, så detta är premiärbesöket. Jag börjar se de små byarna rada upp som ett pärlband utefter sluttningarna till höger om motorvägen, och innan vi kommer till Colmar svänger vi av mot Ribeauville. Vi hittar parkering vid parken nära centrum i den lilla byn, och börjar se oss om efter ett lämpligt lunchställe. Med tre hungriga barn och en hungrig hustru i släptåg så gäller det att agera fort. Vi hamnar på Auberge Au Zahnacker, med koppling till kooperativet Cave de Ribeauville.

Här serveras en gudomlig Salade du Chef med alla ingredienser man kan tänka sig, inklusive foie gras, ute på terrassen. Måltiden ackompagneras av ett ihärdigt klapprande läte, som visar sig komma från storken, som huserar på restaurangens tak. Till detta dricker jag kooperativets Pinot Gris, med hustrun fastnar för Gewurtztraminer. Båda välsmakande, men vi kan inte dricka några större mängder, då ytterligare bilkörning väntar. Ungarna äter med god aptit, och konstaterar världsvant att maten är godare i Frankrike än Tyskland. Vi kan bara hålla med och njuta.

Efter maten visar det sig alla vinförsäljningsställen i byn ha stängt för långlunch, och barnens minimala tålamod i värmen gör att vi kör vidare utan en enda flaska Alsace-vin i bagaget. Det betyder bara att jag måste komma tillbaka snart igen, för detta vindistrikt gav verkligen mersmak. Men nu väntar nästa anhalt, Beaune och Bourgogne.....

Inga kommentarer: