onsdag 14 juli 2010

Välkomstlåda i Languedoc

Årets semester går ut på att byta bostad med en fransk familj. Vi kommer till dem i Languedoc, medan de lånar vårt hus på Värmdö. De flyger med Ryan Air till Skavsta, medan vi bilar ner genom halva Europa, allt för att få med så mycket vin som möjligt hem. När vi efter tre dagars körning kommer fram till vår destination, den lilla byn Vic-la-Gardiole, rakt söder om Montpellier, så finns den franska familjen Forestier fortfarande på plats. De tar emot oss med öppna armar, och visar runt, innan det blir dags för en riktig festmåltid. Vi får de största ostron jag någonsin sett, följt av moules setoises, en musselgryta enligt lokalt recept som smakar gudomligt. Till detta serverades en väl kyld rosé från Tavel givetvis.

Frederique Forestier har ju redan noterat mitt vinintresse under tidigare korrespondens, och det visar sig att han också är mycket vinintresserad. Som generös välkomstgåva har han plockat ihop sex favoritflaskor från Languedoc, för att demonstrera regionens mångfald och kvalitet. Det här är flaskorna som han hade valt ut:

2005 Domaine de Barroubio, Muscat de St-Jean de Minervois
2006 Chateau Cruzy, Saint Chinian
2007 Chateau Saint Alban, Costières de Nimes
2007 Le Loup du Pic, Pic Saint Loup
2007 Domaine Leon Barral, Faugères
2001 Mas de Daumas Gassac Rouge, Vin de pays de l'Herault

Den första flaskan är ett vitt "vin doux naturel", dvs ett sött dessertvin gjord på muscat-druvan. Övriga är röda kvalitetsviner från olika kommuner i Languedoc. Leon Barral är ju känd från de svenska vinbloggarna, men jag har aldrig druckit något från denna egendom, så det var en riktig bonus. Daumas Gassac är ju en av Languedocs mest välrenommerade producenter, så att få en redan vällagrad flaska därifrån kändes som en riktig ynnest. Vilket välkomnande! Om det fortsätter så här bra så är nog husbyte framtidens semestermelodi för oss. Hemma på Värmdö väntar bara en samling svenska snapsar på familjen Forestier, men det är ju den unika dryckeskultur som vi kan bjuda på.

Inga kommentarer: