måndag 29 juni 2009

Bourgogne i sommarhettan

Idag kom min käre vän M med familj på efterlängtat besök. M är svag för Bordeaux, och har en fin samling flaskor, så därför bjuder jag alltid på Bourgogne eller något roligt från Kalifornien när han är gäst, för att om möjligt vidga hans vyer utanför favoritdistriktet. Det brukar gå ganska bra. Vid ankomsten var hettan helt enkelt för stark på vår terrass, så vi omgrupperade och intog den enkla förrätten på en klippa vid havet istället. Laxsnittar, lite rosé (Rabl Zweigelt Rosé) och några svalkande dopp blev en bra inledning på kvällen.

Väl tillbaka på terrassen drogs grillen igång med lite väl marinerad fläskfilé, att serveras till favoritsalladen med färskpotatis. I glasen slog vi upp en källarsval Bourgogne, 2002 Domaine Michel Prunier Clos du Val Auxey-Duresses Premier Cru. Inköpet skedde på plats, sommaren 2006, och går att läsa om här. Doften ger de klassiska röda bären, men denna gång känner jag mer jordgubbar än hallon. Det finns också en lite dovare ton av multnande löv. I munnen en härlig balans av röd frukt, mjuka tanniner och en bra fyllighet som matchar det grillade köttet utmärkt. Även Bordeaux-älskaren M verkar vara nöjd.

lördag 27 juni 2009

Meulenhof Riesling Auslese


En mogen halvtorr Mosel-riesling fick agera berså-vin idag. Bersån bestod dock av släta klippor i kvällssolen ute på Sandskär mitt i Nämdöfjärden. Vi njöt av en 1994 Meulenhof Erdener Treppchen Riesling Auslese. Jag har tidigare undvikit dessa halvtorra viner, som "bara smakar saft", men i rätt sammanhang är de mycket sympatiska, med en intressant komplexitet om man ser bortom sötman. Doften ger aprikoser, och lite petroleum. I munnen höga syror som balanserar sötman fint. Smaken av aprikoser finns kvar, men nu kompletterad av lite honung och mineraltoner. Riktigt smaskigt faktiskt. Jag skulle aldrig ha gissat att detta vin har 15 år på nacken. Det är mycket friskt och fräscht utan minsta ålderdomstecken. Sötman gör dock att jag nog serverar det till en jordgubbsdessert nästa gång, istället för pratvin på de solvarma klipporna i skärgården. Detta var verkligen ett fynd för 129 kr i maj-släppet, men så tog också flaskorna slut snabbt.

Willamette Valley Pinot Noir


En fredagskväll med sagolikt sommarväder innebär ju att grillen måste igång. Det blir några chili-marinerade kycklingbröst, en fräsch sallad och färskpotatis. Till detta dricker vi Pinot Noir från Oregon, närmare bestämt 2006 Willamette Valley Vineyards Pinot Noir. Flaskan är inhandlad i Detroit för ca ett år sedan, och kostade då $24. 

Doften är mycket druvtypisk med röda bär, främst hallontoner. I munnen ganska slankt och lätt, med höga syror, milda tanniner och en angenäm sötfruktighet. Ett välgjort och gott sommarvin, men det lämnar inga djupare bestående minnen.

måndag 22 juni 2009

Penfolds Bin 389 vertikalprovning


Sommarens första semesterdag ägnas delvis åt vinprovning, och det är ju alltid trevligt. Penfolds har bjudit in till en global provning av Bin 389. Denna genomförs samtidigt i 12 länder via live webcast under ledning av vinmakaren själv, Peter Gago, direkt från Vinexpo i Bordeaux. Ett ganska ambitiöst upplägg med andra ord. Det är egentligen en provning för pressen, men en och annan bloggare verkar också ha halkat med, så där sitter jag förväntansfull i ett konferensrum på Hotell Clarion Sign en måndag förmiddag, tillsammans med gräddan av Sveriges vinskribenter. 

Framför oss har vi sex glas av Penfolds Bin 389, av årgångarna 1976, 1985, 1991, 1998, 2002 0ch 2006. Peter Gago framträder på storbildsskärm och har även med sig en panel av fyra vinexperter som bisittare, bl.a. Mats Hanzon från Allt om Vin. Vinerna sörplas, spottas och kommenteras från bildskärmen i en ganska rask takt, men det är både kunnigt och underhållande. Dessutom har man ju själv möjlighet att sörpla, spotta eller svälja samma viner i samma takt.

Bin 389 är ett blandvin med ungefär 50/50 Cabernet Sauvignon och Shiraz, även om andelen Cab kan nå upp över 60% i vissa årgångar. Druvorna tas från ett flertal olika vingårdar och regioner runt om i Australien, för att uppnå en viss konsekvent stil, oavsett odlingsförhållanden och väder. Peter Gago pratar om "making the wine to a style" och jämför sin vinmakarfilosofi med de olika producenterna i Champagne som oftast har en "house style" som de försöker leverera år efter år.

Här är mina egna intryck av de sex årgångarna:

1976: Tegelrödbrun färg. Intensiv doft av läder, tobak, fikon och choklad. I munnen är syrorna ganska höga och frukten lite uttorkad. Fortfarande mycket gott men smaken matchar inte riktigt den helt fantastiska doften.

1985: Pete Gago erkänner själv att detta var ett besvärligt år för dem, med mycket våta förhållanden. Jag förnimmer lite gräsiga toner, mjuka tanniner och en klart tunnare kropp än de andra åren. Fortfarande gott men det svagaste året i provningen.

1991: Doften ger mig mest associationer till Cabernet Sauvignon, med lite gräsighet och blyertspenna bland all den mörka frukten. I munnen mycket harmoniskt med mörk frukt, choklad, kaffe och tydlig ekfatskaraktär. Tanninerna är väl integrerade. Detta vill jag definitivt dricka till en rejäl köttbit. Mycket gott! 

1998: Detta är verkligen ett vin med punch. Det har mycket av allt. Mörk frukt, choklad, kaffe, lite läder, lite lakrits och en härlig fyllighet och strävhet. Jag gillar det skarpt, men det kräver mat till för att kunna njutas på rätt sätt. Det känns fortfarande ungt så några års extra lagring skadar nog inte heller. 

2002: Doften är inte lika framträdande som de andra årgångarna. Istället för kraftig frukt får man lite mint-toner. I munnen är det väl balanserat, men definitivt nedtonat jämfört med kraftpaketet från 1998. 

2006: Knappt drickbart nu, för tanninerna är för dominanta, men det har säkert fantastisk lagringspotential. Fin frukt finns där som kan matcha strävheten när tidens tand har fått göra sitt. Göm och glöm i minst 10 år. 

Detta var på det hela taget en mycket intressant provning. Doften från 1976 Bin 389 kommer jag att minnas länge, och 1991 och 1998 var också fantastiskt goda. Förutom dessa utmärkta viner så gav också webcast-upplägget mersmak. Tekniken fungerade i stort sett felfritt med både bra bild- och ljudåtergivning.  Peter Gago med gäster gav provningen en helt ny dimension. Varför har inte fler vinproducenter runt världen kommit på detta marknadsföringsknep? Bra jobbat Penfolds. 

PS. Årgång 2004 av Bin 389 finns nu i beställningssortimentet för 299 kr.

fredag 19 juni 2009

Midsommarviner


Sill och en liten nubbe klarades av redan till midsommarlunchen, så att kvällen kunde ägnas åt mer väsentliga saker, såsom grillning och viner. Vi kör lite knytkalas med närmaste grannarna, och svåger och svägerska ansluter också. Bubbel är alltid en bra inledning. Idag blir det NV Palmer & Co Brut. Det är en frisk och härligt champagne med ganska mycket citrus, som passar utmärkt som aperitif. Den kvalar dessutom in i budgetklassen på Systembolaget för 219 kr.

Kvällen fortsätter med lite saftig entrecôte på grillen. Till köttbiten dricker vi inledningsvis 2003 Penfolds Bin 28 Kalimna Shiraz. Den har luftats i karaffen några timmar och bjuder på en ganska yppig fruktdoft, främst av plommon. I munnen blir det mera plommon, men balanserat av rostade fat, och angenämt pepprig avslutning. Det smakade utmärkt, och går att köpa på närmaste Systembolag för 159 kr.

Bin 28 blev dock enkelt brädat av nästa vin, som min kära granne bidrog med. Han hade med sig 2007 Xavier Chateauneuf du Pape, som jag provade på Grappe för en tid sedan, och tyckte om redan då. Det matchade det vitlöksmarinerade köttet perfekt, och är trots sin ungdom mycket njutbart redan nu.

Avslutningen på måltiden blev en klassisk kombination, färska jordgubbar och 2008 Prunotto Moscato d'Asti. Vinets låga alkoholhalt, diskret pärlande bubblor, lagom sötma för att matcha de syrliga jordgubbarna och en härlig päronton i smaken, ger allt man kan begära av ett dessertvin. Detta är ett fynd för 99 kr på helflaska. Glad midsommar!

torsdag 18 juni 2009

Vintips - Indomita Reserva Pinot Noir


Kvällens uppladdning inför den stundande midsommarhelgen bestod av lite skaldjurspasta och en flaska 2008 Indomita Reserva Pinot Noir, ett chilenskt vin från juni-släppet. Inspirerad av recensionen hos bloggkollegan Billigt vin var det här något jag ville prova. Doften är klart somrig med röda goda bär, främst jordgubbar. I munnen är det slankt, lättdrucket, med mer a v de röda bären, men också en viss kryddighet, som ger lite extra karaktär. Detta är ett perfekt sommarvin att dricka till sallader, pasta eller en fiskbit från grillen. Jag gillar det, och priset går verkligen inte att klaga på: 69 kr.

tisdag 16 juni 2009

Idag firar vi!


Idag borde jag korka upp en flaska god champagne. Ett mig närstående bilföretag har nämligen hittat en mycket spännande och positiv lösning på ägarfrågan, och detta är sannerligen värt att fira. Nu har jag dock några goda ostar på lut, så ett bra rödvin passar helt enkelt bättre än champagne. Därför skålar vi istället för svensk bilindustris framtid i glas fyllda med utmärkt Bourgogne.

Valet faller på 2002 Volnay Clos de Chênes 1:er Cru från Domaine du Chateau de Meursault. Doften domineras av körsbär med lite örtkryddor på toppen. I munnen en ganska fyllig röd frukt där körsbär fortfarande dominerar. Pulvriga tanniner fyller ut, och sedan en fin avslutning med kryddighet och lite kärnbitterhet. En härlig Bourgogne en tisdagkväll. Flaskan köptes på plats i Meursault för 31 euro.

Räkna aldrig ut Saab. Skål!

PS. Det blev faktiskt några droppar över som dricks ett dygn senare, och vinet är då ännu bättre. Generös fruktighet, sammetslen i munnen, men med kryddigt bett i eftersmaken. Detta går direkt in på årets topplista.

lördag 13 juni 2009

Vintips - Rabl Zweigelt Rosé


Lördagens bedrövliga väder påkallade inomhusaktiviteter. Det innebar att hustrun bjöd in sina pärlkompisar för en heldag med smyckestillverkning och skvaller vid matsalsbordet. Jag huserade i köket och serverade lunch och middag, för att säkerställa minsta möjliga avbrott i pärlandet. Till middag blev det grillade laxkotletter med en matig färskpotatissallad. Inspirerad av en välskriven och entusiastisk recension hos Billigt Vin, så beslöt jag mig för att kombinera laxen med det nysläppta rosévinet 2008 Rabl Zweigelt Rosé

Färgen är ljust laxrosa så redan här känns matchningen god. Doften domineras av grapefrukt, med en liten antydan till hallon också. I munnen är det fortsatt frisk citrus, med bra bett och en icke oangenäm beska i avslutningen. Detta är ett ganska fylligt vin för att vara rosé, och det passar nog bättre till mat än i sommarbersån. Jag gillar det verkligen. Det är Tavel-klass för bara 85 kr. De pärlande tjejerna verkade också helt nöjda.

Sex flaskor Domaine La Barroche Terroir

Domaine La Barroche måste vara den mest omskrivna vinproducenten i den svenska bloggosfären. Otaliga jublande inlägg har redan ägnats åt Julien Barrot och hans viner från Chateauneuf de Pape. Jag har ännu inte provat, men när en glödande recension från Finare Vinare sammanföll med ett erbjudande från importören Bristly, så kunde jag inte hålla mig längre. Idag tågade jag in på det lokala systembolaget och beställde en halv låda av 2007 Domaine La Barroche Terroir. Leverans är utlovad redan till den 17:e. Det mesta åker ner i källaren, men det finns stor risk för att åtminstone en flaska korkas upp under midsommarhelgen. Fortsättning följer....

söndag 7 juni 2009

Vintips - Lindemans Bin 45


Det är sällan jag tar till bag-in-box viner. Det beror inte på något vinsnobberi, för det finns flera trevliga viner i denna kategori, men det är så tråkigt att kolka i sig tre liter av samma vin, när man istället kan prova fyra olika flaskor. Nu är dock svärföräldrarna på besök, dessutom förstärkta av svåger och svägerska, och det skall grillas. Då känns helt plötsligt tre liter precis lagom. 

Vinet för dagen är 2008 Lindemans Bin 45, som tro det eller ej har tillhandahållits som varuprov från en PR-byrå som jobbar åt vinfirman. Nåväl, en recension skall de få. Detta vin är gjort på 100% Cabernet Sauvignon. En svag doft av svarta vinbär och lite vanilj. I munnen mera svarta vinbär och en ganska tydligt ton av grönt gräs. Tanninerna är snälla, och detta är gjort för att drickas ungt, utan några krusiduller. Det fungerar faktiskt alldeles utmärkt till mina grillspett med kryddiga korvar och marinerad fläskfilé. Boxen kostar 269 kr, men vinet finns också på vanlig flaska, vilket brukar vara ett gott tecken. Om man bara vill dricka 75 cl. så behöver man inte punga ut med mera än 82 kr. 

Middag i Solna


Vi sitter och njuter av en mycket god middag hos vinintresserade vänner i Solna, medan Zlatan & Co. förlorar mot Danmark några kvarter bort. Vi inleder med 2000 Palmer Brut Millesime, som är precis lika bra som vanligt. Till varmrätten serveras sedan 2004 Tommasi Amarone. En kraftig sötfruktig doft, dominerad av katrinplommon slår mot näsan. I munnen en sammetsmjuk frukt, nästan som ett portvin, men utan sötman. Tanninerna är väl integrerade, men det finns en viss eldighet i eftersmaken, då 15% alkohol gör sig påmind. Detta är riktigt gott. Jag har en flaska av årgång 2003 i källaren, som jag nog får tänka på att korka upp snart. Men vi väntar till vintersäsongen, för det här är ett riktigt kraftigt och värmande vin. 

lördag 6 juni 2009

Vintips - Budgetbubbel


I dessa dagar krävs det ofta lite festligare bubbelvin, men det är inte alltid man vill eller kan lägga de extra hundralapparna på äkta vara, dvs champagne. Då tycker jag vanligtvis att en spansk cava erbjuder bästa alternativet, och min favorit i den kategorin just nu är NV Jaume Giro i Giro. Den är gjord av en liten familje-bodega strax utanför Barcelona, där Ramon Giro nu är tredje generationen vinmakare. Den fick dessutom en fin utmärkelse nyligen som Spaniens bästa cava i tävlingen Premio Zarcillo. Vinet har en liten brödig doft, och helt torr, frisk smak av äpplen och fin mousse. Det saluförs på ca. 40 systembolag runt om i landet, och priset är 98 kr.

Ett annat prisvärt alternativ till champagne kan vara Cremant de Bourgogne. Där rekommenderar jag Geisweiler Monopole Brut för 91 kr. Doft och smak påminner en del om ovanstående cava, men ännu fruktigare och med lite mera citrus. 

fredag 5 juni 2009

Vintips - Renato Ratti Dolcetto d'Alba


Det har inte blivit så mycket vindrickande på sistone. Jag körde en intensiv med välbehövlig fastekur inför Beach 2009, och där ingick tyvärr inte vin, trots den flytande formen, men desto mer grönsaksjuice och örtté. Nu är dock kuren över, med visst positivt resultat, så att man kan ägna sig åt väsentligheterna igen. 

Ikväll blir det några snabba vitlöksmarinerade fläskkotletter på grillen, med färsk potatis och en god sallad. Till detta dricker vi 2008 Renato Ratti Colombè Dolcetto d'Alba. Renato Ratti är en väletablerad producent i Piemonte, som också gör flera fina Barolo. Detta vin släpptes som en tillfällig nyhet i måndags, och får man tro kritikerkåren som skriver om vin i våra dagstidningar, så är det ett säkert kort om man är ute efter ett lite lättare rödvin. Vingården Colombè ligger sydöst om Barbaresco på 550 meter höjd. Vinets doft och smak domineras av syrliga körsbär, med lite örter på toppen. Det är angenämnt lättdrucket utan att bli mesigt, och väl värt sina 99 kr. Gå och köp medan det finns kvar. Helt enkelt ett utmärkt rött sommarvin.