Idag kom min käre vän M med familj på efterlängtat besök. M är svag för Bordeaux, och har en fin samling flaskor, så därför bjuder jag alltid på Bourgogne eller något roligt från Kalifornien när han är gäst, för att om möjligt vidga hans vyer utanför favoritdistriktet. Det brukar gå ganska bra. Vid ankomsten var hettan helt enkelt för stark på vår terrass, så vi omgrupperade och intog den enkla förrätten på en klippa vid havet istället. Laxsnittar, lite rosé (Rabl Zweigelt Rosé) och några svalkande dopp blev en bra inledning på kvällen.
Väl tillbaka på terrassen drogs grillen igång med lite väl marinerad fläskfilé, att serveras till favoritsalladen med färskpotatis. I glasen slog vi upp en källarsval Bourgogne, 2002 Domaine Michel Prunier Clos du Val Auxey-Duresses Premier Cru. Inköpet skedde på plats, sommaren 2006, och går att läsa om här. Doften ger de klassiska röda bären, men denna gång känner jag mer jordgubbar än hallon. Det finns också en lite dovare ton av multnande löv. I munnen en härlig balans av röd frukt, mjuka tanniner och en bra fyllighet som matchar det grillade köttet utmärkt. Även Bordeaux-älskaren M verkar vara nöjd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar