fredag 16 januari 2009

Vin-applikationer till iPhone

Förutom epitetet vinentusiast, kan jag nog utan tvekan kalla mig Apple-vän också. Musiken strömmar från en iPod och detta skrivs på min kära Mac iBook. Dessutom följer min svarta iPhone med mig överallt. En av fördelarna med iPhone är utan tvivel de tusentals applikationer som går att ladda ner via iTunes, lika enkelt som man laddar ner musik. I detta utbud finns givetvis även programvara som relaterar till vin. Utan att riskera att detta blir en tech-blogg, så tänkte jag berätta om det jag har laddat ner hittills. 

WineSnob - Förutom namnet, som jag opponerar mig lite emot, så är det här en enkel men användbar applikation där man lagrar sina provningsnoteringar. 

Cor.kz - Detta är helt enkelt den underbara applikationen CellarTracker för mobilt bruk. Det innebär att hela katalogen av viner i källarskrubben följer med överallt, tillsammans med många andra av CellarTrackers funktioner. Använder man redan Cellartracker så är det här en given expansion av brukandet.

VinVin - Detta är min nya favorit. Tänk er hela Systembolagets ordinarie sortiment direkt sökbart i mobilen, komplett med Allt om Mats vinprovarpanels kommentarer och ranking. Utifrån detta kan man sedan skapa en egen lista med favoritviner. Dessutom får man den senaste månadens nyhetssläpp. Det finns t.o.m. en funktion som utnyttjar GPS-teknologin i iPhone och hjälper törstiga stackare att hitta till närmaste Systembolag. Riktigt bra!

2 kommentarer:

Lars sa...

VinVin, som numera heter MatVin, är ju dels dåligt sökbar, samt så är vinerna enbart jämförda baserade på prisvärdhet.

Borde kunna gå att söka på områden och inte bara land. Blir ju mängder med vin att leta efter. Att skriva i själva sökfältet funkar ju bara om områdesnamnet finns med i vinnamnet.

Dessutom så är ju vinbetygen helt baserade på prisvärdhet vilket är en högst subjektiv bedömning. Jag skulle vilja se både privärdhet och någon form av poängskala utifrån kvalitet (typ den 20 gradiga eller 100 gradiga skalan som man ser används).

Putte sa...

Hej Lars! Tack för dina kommentarer. Du har säkert helt rätt, men jag måste erkänna att jag inte alls använt mig av VinVin sedan de bytte namn, och dessutom får man ju nu betala för att få månadsnyheterna. Detta var gratis vid lanseringen.
Den vin-app som jag numera nyttjar mest är Cor.kz, som ju ger tillgång till hela Cellartrackers databas. Jag har också laddat ner en fyllig årgångstabell från WineSpectator som är klart användbar.