måndag 5 januari 2009

Vintips - Sebastiani Merlot


Detta är sista kvällen i Florida. Jag kan inte säga att vi direkt längtar hem till minusgrader och snö. Speciellt inte efter morgonens löprunda på stranden i Vero Beach, dopp i Atlanten, och efterföljande slappande vid poolen. Life is good!

Nu bor vi i Miami, vid flygplatsen, för att hinna med ett tidigt morgonflyg. Vi hinner också med en sista flaska vin innan hemfärd. Det blir 2004 Sebastiani Sonoma County Merlot. Sebastiani är ett familjeägt företag som varit igång i vinbranschen sedan 1904. Deras anläggning ligger i själva staden Sonoma, och vi var där på besök för drygt 10 år sedan. Jag kommer ihåg att de hade en mycket pedagogisk visning av vinproduktionen från druva till flaska, och en trevlig provning efteråt.

Sonoma Merlot är en blandning av druvor från sex olika vingårdar i Sonoma County. Färgen är djupt röd, och doften avslöjar plommon och körsbär. Frukten går igen i smaken. Det finns lite tanniner också, men de är väl maskerade av eklagringen. "Very smooth" som en amerikan hade uttryckt det. Det är gott och lättdrucket, och får mycket höga betyg av C. Jag gillar det också, men det är pang på rödbetan, utan mycket komplexitet. Gott men inte särskilt spännande.
 

Inga kommentarer: