tisdag 13 januari 2009

Vintips - Monti Garbi Ripasso

Ripasso kallas ibland lite vårdslöst för mini-Amarone, inte minst i marknadsföringssyfte. Men det finns faktiskt klara kopplingar. Vinerna görs av samma druvsorter från Valpolicella-regionen, dvs Corvina, Rondinella och Molinara. En Amarone framställs dock från torkade druvor, som får jäsa ut helt till ett starkt, fylligt vin. Vid framställningen av Ripasso utgår man istället från ett vanligt Valpolicella-vin, som får genomgå en andra jäsning tillsammans med skalrester från Amarone-produktionen, för att få ett fylligare vin, till en billigare peng. Denna metod uppfanns ursprungligen av producenten Masi på 60-talet, och har sedan förfinats ytterligare, och idag finns det många producenter i Valpolicella som gör ripasso-viner. Ur-ripasson är dock Masi Campofiorin, en Systembolagsfavorit för 105 kr.

Vid ett restaurangbesök i veckan så stötte jag på ett gott alternativ till Masis storsäljare, nämligen 2006 Monti Garbi Ripasso. En kryddig doft med fatkaraktär, som i munnen utvecklas till torkad frukt, fikon och bigaråer. En liten sylt-varning, men i rätt sammanhang, en trevlig bekantskap, för modesta 99 kr.

Inga kommentarer: